RINSPEED KONCEPT ETOS:

Svävar högt i det blå

Framtiden knackar på och det är Rinspeeds grundare Frank M Rinderknecht som öppnar dörren. Den schweiziska entreprenören älskar att skapa rubriker och presenterar nu ett smått galet koncept vid namn Etos. Den självkörande bilen tar dig raka vägen in i framtiden och bjuder på banbrytande teknik. Eller vad sägs om en egen autopilot och en högtflygande drönare?

Det sägs som bekant att ”den som ser framåt utan att se bakåt får se upp”. Men Rinspeeds grundare Frank M Rinderknecht tittar knappast i backspegeln. Den senaste innovationen vid namn Etos har försetts med en drönare som antingen kan köras med hjälp av en fjärrkontroll eller av sig själv.

Personlig betjänt
Den lilla medhjälparen ska kunna göra allt från att hämta upp en bukett med rosor åt din käresta till att ta bilder på omgivningen. När drönaren är klar med sitt jobb landar den på en liten helikopterplatta bak på bilen och inväntar nya uppdrag. Själva plattan består av en hel armada med inte mindre än 12 000 LED-lampor och kan förvandlas till en meddelandeplatta eller ett virtuellt dansgolv. Interiören har även den en hel del att bjuda på. Det är nästan som ett trolleritrick, men med en simpel knapptryckning kan du få ratten att försvinna in i instrumentpanelen. Detta för att ge maximalt med utrymme åt föraren som istället kan läsa en bok, surfa eller se en film på de 21,5-tum stora widescreen-skärmarna från Harman. Samtidigt tar din elektroniska privatchaufför dig vart du önskar. Etos bjuder på massor av spännande teknik, har plats för två åkande och som grädde på moset trånar en stor glob på instrumentpanelen innehållande en klocka från Carl F Bucherer. Armbandsuret är inte bara vackert och lekfullt - det är dessutom snuskigt dyrt.

Teknik från BMW
Konceptbilen från Rinspeed är ett samarbete mellan 25 olika företag som alla dragit sitt strå till stacken. Att Etos bygger på BMW i8 har säkert den bilkunnige redan listat ut. Laddhybriden har försetts med samma drivlina som tysken, vilket betyder att det under skalet arbetar en 1,5-litersmotor på 231 hästkrafter ihop med en elmotor på 131. De 362 kusarna ser till så att 0-100 rullar på 4,4 sekunder samtidigt som toppfarten är 250 km/h. Sidobackspeglarna är som bortblåsta och har istället ersatts av två kameror, vilka kompletteras av ytterligare sex stycken för att kunna erbjuda en 360 graders vy runt bilen. Rinspeeds konceptbil banar väg för framtiden och som Albert Einstein en gång sa: ”Logik tar dig från A till B. Fantasi tar dig vart som helst”. Så med en egen autopilot och en flygande betjänt har du med andra ord gott om tid att drömma dig bort!

FAKTA: KONCEPT ETOS
Motor: 3-cyl bensinmotor med dubbla överliggande kamaxlar och fyra ventiler per cyl. Max effekt: 231 hk vid 5 800 varv/min. Max vridmoment: 320 Nm vid 3 700 varv/min.
Elmotor: Max effekt: 131 hk. Total effekt: 362 hk.
Kraftöverföring: Främre elmotor driver framhjulen. Bakre bensinmotor driver bakhjulen. 6-växlad automatlåda.
Fjädring: Fram: dubbla triangellänkar. Bak: multilänkaxel.
Styrning: Elservo. Vändcirkel: 12,3 meter.
Bromsar: Skivbromsar fram och bak. ABS. Antispinn/sladd.
Mått/vikt: (cm/kg) Axelavstånd 280, längd 476, bredd 197, höjd 130. Tjänstevikt 1 585. Bränsletank 45 liter.
Prestanda: Toppfart 250 km/h. Acceleration 0-100 km/h 4,4 sek.
Förbrukning/Miljö: 2,1 liter per 100 km under blandad körning. CO2: 49 g/km.
Batterier: Litiumjon på 7,1 kWh. Räckvidd på el 37 km.
Pris: Ej till salu.« Gå tillbaka

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår