Pratglad Skara-Bert missar aldrig ett samtal

Trots att Bert Karlsson är en person som de flesta mellan 5 och 100 känner till, är hans mobilnummer inte hemligt. Nej, då kan han ju missa något viktigt; som att hitta en gris med fårpäls eller en riktigt bra fräckis.
– Jag är en väldigt nyfiken person. Min fru säger att jag är sveriges största skvallerkärring.

Bert Karlsson ligger inte på latsidan. Han är entreprenör ut i fingerspetsarna och syns, hörs och gör en mängd saker i flera olika branscher. Ibland som jurymedlem för att vaska fram talanger, ibland som tyckare i kontroversiella debatter som retar gallfeber på opponenterna.
En fråga som ligger honom varmt om hjärtat är skolmaten. Likt kocken Jamie Oliver har Bert stuckit ut hakan i den viktiga skolmatfrågan för att få politiker och allmänhet att reagera.
– Barn får i sig 40-50 olika kemiska tillsatser i veckan, som på sikt kan ge sjukdomar som cancer. Det enda sättet att komma ifrån kommunernas snålhet är att privatisera matproduktionen till små tillverkningsenheter. Stora privata leverantörer fungerar inte heller eftersom de drivs av ett alltför stort vinstintresse, säger Bert.

Säger vad han tycker
Bert Karlsson har åsikter om det mesta. Och trots att han har avfärdats som både rasist och galning har han inmutat en alldeles egen plats i det svenska folkhjärtat. Bert är Bert, liksom.
– Mina föräldrar var väldigt imponerade av överheten, men själv har jag alltid ifrågasatt vad makthavarna säger och gör. Sverige är inte alltid så fint och demokratiskt som man tror och det gör mig förbannad, säger Bert.

Fräckisar
Bert Karlsson pratar fort och intensivt och samtalet spänner över många ämnen.
En favorit är fräckisar. Lagret är stort och han har även samlat vitsar och gett ut bokform.
– Vet du varför det inte finns några bögar i rymden?
– Därför att universum är oändligt!
Hmm! Kanske inte helt rumsrent, men är man som Bert, Sveriges sanningssägare nummer ett, har man rätt att gå över gränserna.
Bert Karlsson säger själv att han aldrig rädd för att säga för mycket, vilket ofta präglar den politiska debatten: Rädslan att få äta upp ett förfluget ord för evigt.
– Rädd? Aldrig, tvärtom! Oftast ångrar jag att jag inte sagt mer. Det finns ingen politiker som kan klå mig i en debatt.

Gris med ull
Bert Karlsson jobbar som konsult inom musikbranschen, bygger ständigt upp nya företagsprojekt och håller omkring 80 föredrag per år. Förra året var han bland annat med och drog igång Äventyrslandet i Götene, en uppföljare till Skara sommarland med boende, äventyr, djur och bad.
– Vi har fortfarande inte hittat ett av våra drömdjur: En ungersk gris med fårpäls, men så småningom får vi nog tag på en.

Mobiltelefonen
Mobiltelefonen är Berts viktigaste arbetsredskap, men modeller och ”annat tjafs” håller han inte reda på. Att kommunicera via sociala medier som twitter eller facebook är inte heller hans grej.
– Jag är inte intresserad av att använda telefonen till annat än att ringa med. Ibland har jag Nokia. Just nu har jag en Ericsson. Den är rosa.
Berts ”antitekniska” inställning går även igen i den reklam som RingUp tillsammans med Bert har producerat för radio och webb. Här har han blivit en del av RingUps ansikte utåt, på grund av sin starka anknytning till entreprenörskap och företagsamhet.
”Grejerna ska bara funka utan att man behöver förstå varför, om man inte vill det. Då är RingUp kanonbra för de får grejerna att funka som man vill.”

Hittar hitar
Just nu är Melodifestivalen på tapeten och Bert har engagerats av både vadslagningsföretaget Unibet och SVT24 för att tycka, blogga och tippa sig fram till en värdig vinnare senare i vår.
Många av festivalens deltagare finns under hans eget artistparaply. Hans personliga favorit är Pernilla Anderssons låt som, enligt Bert, har en stark melodi.
– Nuförtiden är det produktioner som vinner, inte melodier. En Swingflylåt går ju inte ens att ta ut på piano.
Sin egen förmåga att nosa upp nya stjärnor bygger på över fyrtio års branscherfarenhet i kombination med en medfödd talang för att kunna avgöra vad som är bra eller dåligt.
– Oftast gillar jag själv det jag tror kommer att slå, men inte alltid. Vissa personer har bollsinne, jag har sinne för musik, avslutar Bert.
« Gå tillbaka

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår