USA nästa

Två meter lång, 150 kilo muskler, ett grovt utmejslat ansikte, blå ögon och ett blont vältrimmat skägg. Magnus Samuelsson är sinnebilden av en viking och nu håller han på att erövra USA . Efter succén i Arne Dahl-deckarna, där Magnus tolkar jättepolisen Gunnar Nyberg, har filmandet gett mersmak för ”världens starkaste man”.

Han är killen från landet, som har gått sin egen väg genom livet. Från jobb på släktgården i Tidersrum i unga år till att vinna titeln Världens starkaste man, dansa hem segern i tv-programmet Let´s Dance och även bli kritikerhyllad skådespelare. När Magnus företar sig något gör han det fullt ut, något han har med sig från barnsben.

– Liksom de flesta människor, så är även jag starkt präglad av min uppväxt. Jag och brorsan är femte generationen på gården, så det var en självklarhet att bli lantbrukare. Det var mycket jobb och hårt slit när jag var ung, men jag har alltid trivts med det. När jag var i tonåren hade jag egentligen inga tankar på att göra något annat än att jobba på gården, men ibland dyker det upp chanser. Idrotten kom in i livet och som komplement till jobbet på gården började jag träna. Det var ett roligt sätt att bryta av vardagen och jag hade då inga funderingar på att börja tävla aktivt, berättar Magnus.

 

Du tog 100 kilo i bänkpress redan som 16-åring. Jag misstänker att du knappast hade problem med andra killar som gick på dig i skolan?
Nej, men det beror nog mer på hur man är som människa och att jag är uppvuxen i en lugn miljö. Det var aldrig stökigt runtomkring oss. På den tiden handlade livet bara om jobb och träning, så man hade aldrig tid att fara omkring och hitta på saker.

 

I början av 80-talet var islänningen Jon Pall Sigmarsson världens starkaste man. Han och Arnold Schwarzenegger (f.d. Kalifornienguvernören, som då var ledande kroppsbyggare) har spelat en speciell roll för dig.
Det var ju killar man såg upp till. Jag och brorsan (Torbjörn, Sveriges starkaste man 1998) drog till stan (Linköping) och köpte skivstång, hantalar samt träningshandbok. På den vägen är det. Syftet då var inte att vinna tävlingar, utan mer att utmana sig själv och se hur stark man kunde bli. I allt jag gör har jag sökt influenser och riktat entusiasmen. Att ha tålamod och finna glädje i det man gör är jätteviktigt.

 

Att det blev just ”strongman” för din del, har det med uppväxten att göra? Att lantlivet helt enkelt erbjuder bäst förutsättningar att bli råstark?
Framför allt har uppväxten på landet gett ett självklart förhållningssätt till sunda levnadsvanor. Det handlar helt enkelt om kött, sås, potatis och fysiskt arbete istället för hårt festande. Att det sedan blev ”strongman” var mer en ren tillfällighet. Jag höll på med flera olika idrotter, bland annat armbrytning. Jag fick nys om en starke man-tävling, ställde upp och var sedan fast.

 

Och 1998, vid tävlingen i Marocko, kom karriärens höjdpunkt, då du vann titeln Världens starkaste man.
Jag hade varit trea på VM året innan, men de flesta trodde då att det var en engångsföreteelse. Därför kom jag som ganska okänd och otippad till tävlingen i Marocko. Jag kom däremot dit väl förberedd med en riktigt bra träningsperiod i ryggen. Visserligen hade jag inga funderingar på att kunna vinna, men någonstans mitt under tävlingen hade jag helt plötsligt så mycket poäng att det började se möjligt ut.

Året därpå gick det hur bra som helst, men sjukdomar och skador stökade till det för mig. Sedan höll jag mig på en hög nivå under flera år, men vann aldrig någon mer Världens starkaste man-tävling.

 

Följer du sporten än i dag?
Nej, faktiskt inte. Jag höll på i 15 år och gjorde mer än 160 GP-tävlingar, men från den tiden finns det inte några killar kvar i sporten. Därför har jag tappat intresset lite grand.

 

Tycker du att du fick den uppmärksamhet här hemma i Sverige, som du förtjänade?
Det har jag aldrig reflekterat över. Sådant har heller aldrig varit viktigt för mig. Jag har blivit belönad på så många andra sätt. Men om man jämför uppmärksamheten kring kraftsport här hemma i Sverige med exempelvis USA och Kanada, så är det en oändlig skillnad. Nu är det fem år sedan jag slutade, men än i dag kommer det fram folk och pratar när jag är i USA.

 

För den breda allmänheten här hemma blev du istället känd som sång- och dansman? Berätta om segern i Let´s Dance.
Det var oerhört skojigt att få göra något helt annat. Samtidigt var det lite skrämmande, eftersom det var första gången på länge som jag kastade mig ut i något som jag var osäker på. När jag företar mig något, gör jag det fullt ut. Men att det blev seger kan jag bara tacka min danspartner, Annika Sjöö, för. Hon är helt suverän. Dans är en fantastiskt social och bra motionsform, som fler borde utöva. Tyvärr blir det aldrig av för mig heller nu för tiden.

 

Du har ju varit ute och uppträtt mycket under åren. Var steget till skådespeleriet naturligt och planerat?
Jag har fått många förfrågningar under åren och man ska alltid följa sitt hjärta. Tidigare har tävlandet tagit all min tid. Sedan jag slutade har jag varit mer öppen för förslag. När jag fick rollen i Arne Dahlprojektet kändes det lite som inför Let´s Dance. Jag var väldigt osäker på mig själv och visste inte om jag skulle kunna leverera. Under resans gång har jag hittat en ny, kreativ sida hos mig själv, som jag kanske inte visste fanns. Det är otroligt kul med skådespeleriet och visst har jag ambitionen att kanske göra fler saker framöver.

 

Karaktären som du spelar, Gunnar Nyberg, vad finns det för likheter mellan dig och honom?
Framför allt finns det många olikheter, Haha! Men visst är vi lika på en del sätt. Gunnar kräver inte så mycket bekräftelse, han är lagom grå, lite underfundig, rak och säger vad han tycker och tänker.

 

Du är ju nyss hemkommen från USA och det ryktas om nya spännande filmprojekt?
Nja, men man får aldrig skörda om man inte först sår en massa frön. Jag håller på att skapa nätverk i USA, sedan får vi se vad som händer. Än finns i alla fall inget konkret att berätta om.

 

Starkast i världen, bäst dansande kändis i Sverige och rosad skådespelare. Lyckas du i allt du gör?
Jag vet inte och tänker nog inte så. När jag tar mig an uppgifter försöker jag göra det bra. I grund och botten så är det bara dig själv som du behöver stå till svars för. De flesta barriärer man stöter på i livet har man satt upp själv, så det behöver inte vara så komplicerat. Dessutom är det viktigt att minnas sitt ursprung och sin grund. Självklart förändras man under åren men jag är samma människa med samma värderingar som för 25 år sedan. Gården Linneberg kommer alltid utgöra min utgångspunkt. Även om det säkert har funnits 1000 anledningar att flytta härifrån, så är det här hemma och det är hit jag alltid återkommer.

 

I dag reser du väldigt mycket. Hur får du vardagen att gå ihop?
Självklart finns det perioder som är tunga då man undrar vad man håller på med. 7000 mil i bil per år och bokad i stort sett varje dag – det håller inte i längden. Tidigare har jag kanske försökt att rida alla hästar i mål, men nu försöker jag att välja ut de bästa.

Förr hade jag alltid med Kristin ( Magnus hustru) på resorna. Nu blir det mest att jag åker på egen hand, så självklart blir det mycket pratande i telefonen. Telefonin är en fantastisk uppfinning, samtidigt som den innebär att man aldrig har en möjlighet att vara privat – det finns alltid någon som filmar, ser dig eller hör dig. Det sociala rummet har blivit större, men samtidigt mycket mindre.

 

Fakta om Magnus

Namn: Karl Magnus Samuelsson.

Ålder: 43 år

Bor: Tidersrum, Kinda kommun, Östergötland.

Karriär: Världens starkaste man 1998, fem pallplatser i Världens starkaste man, Sveriges starkaste man tio gånger, lantbrukare, skådespelare. Vann tv-tävlingen Let´s Dance 2009, har medverkat i filmen Göta Kanal 3, i Arne Dahls deckarserie samt i komediserien Hem till Midgård. Magnus har också medverkat i Ladies Night, i TV3:s program Superstars samt fyra gånger i tv-programmet Fångarna på fortet.

Fritid: Familjen och friluftsliv.

Det visste du inte om Magnus: Hans personliga rekord i knäböj är 280 kg, i bänkpress 2x270 kg RAW och i marklyft 340 kg. Han mäter 149 cm över bröstkorgen, 104 cm runt midjan, 60 cm runt överarmarna, är 200 cm lång och väger 150 kg.

« Gå tillbaka

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår